Wat zijn continentieproblemen?

Incontinentie- en continentieproblemen zijn symptomen van blaas- of darmstoornissen. Ze vertellen je dat er iets niet helemaal klopt. Zwakte van de bekkenbodemspieren is een veelvoorkomende oorzaak van deze symptomen. Veranderingen in de zenuwen die de blaas, darm of bekkenbodem regelen, kunnen ook leiden tot verlies van controle.

Soms kunnen andere gezondheidsproblemen zoals diabetes, beroerte, de ziekte van Parkinson of multiple sclerose problemen met de blaas- of darmcontrole veroorzaken. Maar continentieproblemen omvatten ook andere blaas- en darmproblemen. Frequentie of urgentie zijn voorbeelden van blaasgerelateerde continentieproblemen. Het kan ook een gevoel zijn van onvolledige leegte, overbelasting, aarzeling (een vertraging tussen proberen te plassen en de stroom daadwerkelijk begint) of onvermogen om de blaas volledig te legen.

Gebruik de Urinary Distress Inventory om bij opname te controleren op symptomen van incontinentie. Met SUI laten zwakke bekkenspieren urine ontsnappen. Het is een van de meest voorkomende vormen van urine-incontinentie. Het komt vaak voor bij oudere vrouwen.

Het komt minder vaak voor bij mannen. Het is bekend dat de effecten van zwangerschap en bevalling een veelvoorkomende oorzaak zijn van urine-incontinentie bij vrouwen. Bij overloopincontinentie maakt het lichaam meer urine aan dan de blaas kan vasthouden of is de blaas vol en kan niet legen waardoor deze urine lekt. Hoewel het vaker voorkomt naarmate mensen ouder worden, is urine-incontinentie geen onvermijdelijk gevolg van veroudering.

Als andere niet-invasieve behandelingsopties uw incontinentie niet hebben behandeld, zijn er verschillende procedures die uw zorgverlener kan voorstellen. Als u merkt dat incontinentie uw dagelijkse activiteiten verstoort en ervoor zorgt dat u dingen mist die u normaal leuk vindt, praat dan met uw zorgverlener. Hoewel incontinentie- en continentieproblemen een aanzienlijke invloed hebben op de kwaliteit van leven van een persoon, zoeken veel mensen geen hulp. Stressincontinentie is meestal het gevolg van verzwakking of beschadiging van de spieren die worden gebruikt om urineren te voorkomen, zoals de bekkenbodemspieren en de urethrale sluitspier.

Incontinentie is zelden de reden dat een patiënt in het ziekenhuis wordt opgenomen; het speelt echter een belangrijke rol bij hun herstel. Bezoek het National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases voor meer informatie over urine-incontinentie bij mannen en urine-incontinentie bij vrouwen. Er zijn echter enkele gezondheidsproblemen en levensgebeurtenissen waardoor u een verhoogd risico loopt op het ontwikkelen van urinaire of fecale incontinentie. Incontinentie kan om vele redenen voorkomen, waaronder urineweginfecties, vaginale infectie of irritatie of constipatie.

Chirurgische behandeling voor stressincontinentie, zoals een slingprocedure, wordt gebruikt om de druk op de blaas te verminderen of de spieren te versterken die het plassen beheersen. Urine-incontinentie kan meestal worden gediagnosticeerd na een consult met een huisarts, die zal vragen naar uw symptomen en een bekken- of rectaal onderzoek kan doen, afhankelijk van of u een vagina of een penis heeft. U kunt ook profiteren van het gebruik van incontinentieproducten, zoals absorberende pads en handurinoirs. Als u een chronische aandoening heeft, zoals diabetes of multiple sclerose, kunt u gedurende een lange periode incontinentie hebben.

Urine-incontinentie (slechte controle van de blaas) is een veel voorkomende aandoening bij 1 op de 3 vrouwen, 1 op de 10 mannen en 1 op de 5 kinderen in Australië.