In welk continent is kalkoen?

Turkije of Türkiye, officieel de Republiek Türkiye, is een transcontinentaal land dat voornamelijk op het Anatolische schiereiland in West-Azië ligt, met een klein deel op het Balkan-schiereiland in Zuidoost-Europa. Wikipedia Turkije, land dat een unieke geografische positie inneemt, deels in Azië en deels in Europa ligt. Door de geschiedenis heen heeft het zowel een barrière als een brug tussen de twee continenten gediend. Tijdens het cenozoïcum was vouwen, fouten en opbeurend, vergezeld van vulkanische activiteit en het binnendringen van stollingsgesteenten verband met een grote continentale botsing tussen de grotere Arabische en Euraziatische platen (bijv.

Bergen dicht bij de kust voorkomen dat mediterrane invloeden zich landinwaarts uitstrekken, waardoor de binnenland van Turkije een continentaal klimaat met verschillende seizoenen. Een klein deel van Turkije ligt echter in een regio die bekend staat als Thracië, de zuidoostelijke hoek van het Balkanschiereiland. De Turkse Straat (bestaande uit de Straat van de Bosporus en de Dardanellen) en de Zee van Marmara markeren ook de grens tussen de continenten van Europa en Azië. De vroegste geologische geschiedenis van Turkije wordt slecht begrepen, deels vanwege het probleem van de reconstructie van hoe de regio tektonisch is samengesteld door plaatbewegingen.

Het volledige grondgebied van Turkije is 783.356 vierkante kilometer (756.688 van die in Anatolië en 23.764 in Europees Thracië). De grootste stad in de Egeïsche regio van Turkije is İzmir, dat ook de op twee na grootste stad van het land en een belangrijk productiecentrum is; evenals de op een na grootste haven na Istanbul. In feite bevinden alle steden van Turkije met een bevolking van meer dan 1 miljoen mensen zich in Anatolië, behalve een deel van de grootste stad van Turkije, Istanbul. Vulkanische bogen (zie vulkanische boog) en backarc bekkens (zie back-arc basin) vormden zich en werden op Eurazië geplaatst als ofiolieten (zie ofioliet) toen ze in botsing kwamen met microcontinenten (letterlijk relatief kleine platen van continentale lithosfeer; e.

Officieel bekend als de Republiek Turkije, Turkije is een zeer interessante plek vanuit een geografisch oogpunt. Hoewel Turkije nu slechts een stukje Europa beslaat, is de Turkse invloed nog steeds zichtbaar op het continent. Tegen het begin van de 20e eeuw verloor het Ottomaanse rijk bijna al zijn grondgebied in Europa, behalve het gebied in de regio Thracië dat tot op de dag van vandaag deel uitmaakt van Turkije. Zoals eerder vermeld, bevindt het overgrote deel van het Turkse grondgebied zich in de regio Anatolië, soms Klein-Azië genoemd, en maakt deel uit van het Aziatische continent.

Een deel van Istanbul bevindt zich in de kleine voet aan de grond van Turkije in Europa, in het zuidoostelijke deel van de regio die bekend staat als Thracië, die het Europese deel van Turkije, het noordoosten van Griekenland en het zuidoosten van Bulgarije omvat. Deze vernauwingen, waaronder de Bosporus, de Zee van Marmara en de Dardanellen, staan gezamenlijk bekend als de Turkse zeestraten; Turkije's controle over de zeestraten, de enige uitlaatklep van de Zwarte Zee, is een belangrijke factor geweest in zijn betrekkingen met andere staten. De hoogste top van Turkije, Mount Ararat (Ağrı Dağı) 5.137 meter hoog, ligt nabij het punt waar de grenzen van de vier landen samenkomen.