Welk continent heeft de meeste landen?

Afrika is een continent met het grootste aantal landen. Afrika is het op één na meest qua oppervlakte. Afrika heeft de grootste woestijn (Sahara) en het wordt ook wel donker continent genoemd omdat er lang niet al te veel bekend was over dit continent. Rusland, Armenië, Kazachstan, Azerbeidzjan, Georgië en Turkije worden beschouwd als transcontinentale landen, wat betekent dat ze worden beschouwd als delen van zowel Azië als Europa.

Het volgende meest bevolkte land op het Zuid-Amerikaanse continent is Columbia, met een geschatte bevolking van 51 miljoen. Afrika heeft het meeste aantal natiestaten van alle bewoonde continenten, terwijl Zuid-Amerika het minste aantal landen heeft. Azië heeft het op een na hoogste aantal landen van elk continent, maar hoeveel dat precies is, kan lastig te bepalen zijn. Sommigen combineren bijvoorbeeld Noord- en Zuid-Amerika tot één continent dat simpelweg Amerika wordt genoemd, of voegen Europa en Azië samen in Eurazië.

Het grootste en meest bevolkte land op het continent is verreweg Brazilië, waar bijna 214 miljoen mensen wonen. Afrika heeft ook een van's werelds bekendste transcontinentale landen, Egypte, waarvan de noordoostelijke hoek zich uitstrekt tot in Azië. En Canada zijn de meest ontwikkelde landen van Noord-Amerika, terwijl de meeste andere landen op het continent als ontwikkelingslanden worden beschouwd. Europa is's werelds meest ontwikkelde continent, aangezien de meeste landen die het herbergt ontwikkelde landen zijn.

Azië is zelfs het continent met het grootste aantal transcontinentale landen, waaronder Rusland, Kazachstan, Azerbeidzjan, Armenië, Georgië, Turkije en (verrassend genoeg voor velen) Egypte, waarvan sommige worden geteld als Aziatisch en sommige niet. Verschillende landen organiseren wetenschappelijke kampen en er is geen permanente verblijfplaats van mensen op dit continent. Rusland is echter een transcontinentaal land, wat betekent dat het grondgebied op meer dan één continent bevat. Afhankelijk van welke gebieden men erkent en welke intercontinentale landen men omvat, kan worden gezegd dat Azië maar liefst 45 of maar liefst 53 landen heeft.

Het grootste land van Noord-Amerika is het meest noordelijke land van het continent, Canada, dat ook het op een na grootste land ter wereld is. Het artikel bevat ook informatie over continent met de tweede meeste landen; continent met het minste aantal landen of continent zonder land; continent met slechts één land. De meeste economieën van Zuid-Amerika ontwikkelen nog steeds economieën, waaronder Brazilië, de grootste economie van het continent, en de 9e grootste ter wereld.