Is incontinentie ooit normaal?

Hoewel het vaker voorkomt naarmate mensen ouder worden, is urine-incontinentie geen onvermijdelijk gevolg van veroudering. Als urine-incontinentie invloed heeft op uw dagelijkse activiteiten, aarzel dan niet om uw arts te raadplegen. Voor de meeste mensen kunnen eenvoudige veranderingen in levensstijl en voeding of medische zorg symptomen van urine-incontinentie behandelen. Urine-incontinentie betekent dat iemand per ongeluk urine lekt.

Hoewel het iedereen kan overkomen, komt urine-incontinentie, ook bekend als overactieve blaas, vaker voor bij ouderen, vooral bij vrouwen. Problemen met de controle van de blaas kunnen gênant zijn en ervoor zorgen dat mensen hun normale activiteiten vermijden. Maar incontinentie kan vaak worden gestopt of onder controle worden gehouden. Incontinentie is een veel voorkomende aandoening en treedt op vanwege problemen met de spieren en zenuwen die de blaas helpen urine vast te houden of af te geven.

U kunt urine lekken als u hoest of niest. Of je hebt misschien een plotselinge drang om te gaan, maar je kunt niet op tijd naar de badkamer. Niet alle incontinentie is langdurig. Sommige oorzaken zijn tijdelijk, zodat de incontinentie eindigt wanneer de oorzaak verdwijnt.

Vaginale infecties kunnen tijdelijke incontinentie veroorzaken. Irritatie, medicijnen, constipatie en beperkte mobiliteit kunnen dit veroorzaken. Urineweginfecties (UTI's) zijn een veelvoorkomende oorzaak van tijdelijke incontinentie en moeten worden aangepakt. Incontinentie is een verlies van controle over iemands darmen of blaas, wat per ongeluk lekkage van lichaamsvloeistoffen en afval kan veroorzaken.

Incontinentie kan meer zijn dan een fysiek probleem. Het kan je kwaliteit van leven verstoren als het niet goed wordt beheerd. Darmincontinentie treedt op wanneer het verlies van controle over gas, vloeibare ontlasting of vaste ontlasting voldoende is om ongemak of leed te veroorzaken. Urine-incontinentie is het verlies van controle over urine uit de blaas.

Darmincontinentie is een teken dat er iets mis is - een deel van het darmcontrolesysteem werkt niet zoals het zou moeten. Het kennen van het type incontinentie is vaak een belangrijk onderdeel van het diagnose- en behandelplan voor incontinentie. Mensen met darmincontinentie hebben misschien niet de neiging om gas of ontlasting door te geven, of kunnen mogelijk niet op tijd het toilet bereiken. Eerstelijnszorgverleners komen het meest waarschijnlijk patiënten met urine-incontinentie tegen en zouden moeten overwegen alle vrouwen naar deze aandoening te vragen.

Hoewel mannen en vrouwen urine-incontinentieproblemen kunnen ervaren, hebben vrouwen twee keer zoveel kans op urinelekken vanwege hun bekkenstructuur. Hier leer je ook meer over incontinentie, de beschikbare behandelingen en veranderingen in levensstijl die je kunt aanbrengen, zodat je je toestand kunt begrijpen en kunt blijven doen met de dingen die je leuk vindt. Hoewel het waar is dat uw risico op incontinentie toeneemt naarmate u ouder wordt, zijn er ook behandelingen beschikbaar om u te helpen deze aandoening onder controle te houden. Incontinentie kan om vele redenen voorkomen, waaronder urineweginfecties, vaginale infectie of irritatie of constipatie.

Hoe vaak je incontinentie ervaart, is niet altijd zo belangrijk als hoe het probleem je leven heeft veranderd. Stress-urine-incontinentie is te wijten aan de verzwakking van de bekkenbodem en wordt meestal geassocieerd met de bevalling. Bij dit type incontinentie kan zelfs een kleine hoeveelheid urine in de blaas een sterke behoefte aan urineren veroorzaken. In die gevallen is het belangrijk om met uw zorgverlener te praten over de beste manieren om uw incontinentie te beheersen, zodat dit uw leven niet verstoort.

Andere oorzaken van incontinentie zijn echter langdurig en houden verband met aandoeningen die gedurende uw hele leven worden beheerd. Het kan voor sommige vrouwen moeilijk zijn om over urine-incontinentie te praten, maar het is belangrijk om te begrijpen dat het geen normaal onderdeel is van veroudering of een normaal effect van de bevalling.