Welk continent is het grootste?

Azië is het grootste en meest bevolkte continent van de aarde, voornamelijk gelegen op het oostelijk en noordelijk halfrond. Het deelt de continentale landmassa van Eurazië met het continent Europa, en de continentale landmassa van Afro-Eurazië met Afrika en Europa. Wikipedia Azië is verreweg het grootste continent ter wereld en beslaat 17,2 miljoen vierkante mijl (44,6 miljoen vierkante kilometer). Omdat Azië geografisch de grootste is, heeft Azië ook qua bevolking een voordeel, omdat het 4,6 miljard van's werelds 7,7 miljard mensen bevolking heeft.

En dit zijn niet de enige superlatieven van dit continent. Azië heeft ook de hoogste en laagste punten op aarde. Mount Everest is het hoogste punt, op 8.850 meter boven zeeniveau. Het laagste punt is de Dode Zee, die meer dan 431 meter onder zeeniveau ligt.

Noord-Amerika is waar gebied en bevolking uiteenlopen in hun ranglijst omdat de bevolking van dit continent niet zo snel groeit als die van Azië. Noord-Amerika is derde in oppervlakte met 9,4 miljoen vierkante mijl (24,5 miljoen vierkante kilometer). Er is grote variatie in de grootte van continenten; Azië is meer dan vijf keer zo groot als Australië. Het grootste eiland ter wereld, Groenland, is slechts ongeveer een vierde zo groot als Australië.

De continenten verschillen sterk in hun mate van compactheid. Afrika heeft de meest regelmatige kustlijn en bijgevolg de laagste verhouding tussen kustlijn en totale oppervlakte. Europa is het meest onregelmatig en ingesprongen en heeft verreweg de hoogste verhouding tussen kustlijn en totale oppervlakte. Het criterium van een afzonderlijke landmassa wordt volledig genegeerd als de continue landmassa van Eurazië wordt geclassificeerd als twee afzonderlijke continenten (Europa en Azië).

Zuid-Amerika is het op drie na grootste continent en beslaat 6,9 miljoen vierkante mijl (17,8 miljoen vierkante kilometer). Continent, een van de grotere continue massa's land, namelijk Azië, Afrika, Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Antarctica, Europa en Australië, vermeld in volgorde van grootte. Sommige eilanden liggen op delen van continentale korst die zijn gescheurd en afgeweken van een belangrijke continentale landmassa. Bovendien is de hoogste piek ter wereld (8.848 m, Everest), het grootste meer (Hazar-meer of zee), het diepste meer (Baikalmeer), het laagste niveau van de zeespiegel van de aarde (Dode Zee, het meeroppervlak -392 m) en de wereld het laagste bekken (Turfan Basin -154 m) bevindt zich in het Aziatische continent.

Het maakt niet uit hoeveel continenten je telt (de old-school manier leert zeven, terwijl nieuwe methoden er zes hebben), de grootste van allemaal is Azië. Van alle continenten (Europa, Afrika, Azië, Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Australazië en Antarctica) is Azië het grootste, met een oppervlakte van 44.579.000 vierkante km (17.212.048 vierkante mijl). Het kleinste continent per landoppervlak is Australië met 9.008.000 (km), wat slechts 6% van het totale landoppervlak ter wereld vertegenwoordigt. Antarctica werd waargenomen in 1820 tijdens de Eerste Russische Antarctische Expeditie en beschreven als een continent door Charles Wilkes op de United States Exploring Expedition in 1838, het laatste continent geïdentificeerd, hoewel millennia lang een grote Antarctische (antipodische) landmassa werd verwacht.

Het Europese continent ligt zeer dicht bij het Afrikaanse continent in het zuiden (14 km van de Straat van Gibraltar). Antarctica, gebaseerd op oppervlakte, is het op vier na grootste continent met 5,5 miljoen vierkante mijl (14,2 miljoen vierkante kilometer). Ze zeggen dat aangezien Europa en Azië eigenlijk deel uitmaken van één grote landmassa en Azië en Afrika daadwerkelijk worden vergezeld door een landengte (landengte van Suez), net als de twee Amerika's (vergezeld door de landengte van Panama), er naast één Amerikaans continent een Afro-Euraziatisch continent zou moeten zijn, Antarctica en Australië. De zuidoostelijke grens van het continent is enigszins verward, maar de lijn tussen de Sunda-eilanden en de Arafura-zee kan als grens worden beschouwd.

Dit continent, dat de bakermat is geweest van het grote koninkrijk en de rijken, heeft zijn ontwikkeling behouden en zijn industrialisatie in korte tijd voltooid volgens alle andere continenten. Zoals eerder vermeld, gebruiken sommige geografen de naam Oceanië voor een regio die de meeste eilandlanden en -gebieden in de Stille Oceaan en het continent Australië omvat. .