Wat is continentieprobleem?

Incontinentie- en continentieproblemen zijn symptomen van blaas- of darmstoornissen. Ze vertellen je dat er iets niet helemaal klopt. Zwakte van de bekkenbodemspieren is een veelvoorkomende oorzaak van deze symptomen. Veranderingen in de zenuwen die de blaas, darm of bekkenbodem regelen, kunnen ook leiden tot verlies van controle.

Soms kunnen andere gezondheidsproblemen zoals diabetes, beroerte, de ziekte van Parkinson of multiple sclerose problemen met de blaas- of darmcontrole veroorzaken. Het woord incontinentie begint met twee kleine letters die het verschil maken. Continentie is het vermogen om uw blaas- en darmfunctie onder controle te houden, terwijl incontinentie het tegenovergestelde is: blaas- of darmlekkage. Urine-incontinentie is het lekken van urine die u niet onder controle kunt houden.

Veel Amerikaanse mannen en vrouwen hebben last van urine-incontinentie. We weten niet precies hoeveel. Dat komt omdat veel mensen niemand vertellen over hun symptomen. Ze schamen zich misschien, of ze denken misschien dat er niets kan worden gedaan.

Vanwege World Federation of Incontinent Patients (WFIP) hebben enquêtes aangetoond dat minder dan 40% van de mensen met urine-incontinentie hun probleem aan een zorgverlener vermeldt, en dit cijfer is zelfs nog hoger voor mensen met darmincontinentie. Bezoek het National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases voor meer informatie over urine-incontinentie bij mannen en urine-incontinentie bij vrouwen. Er zijn dingen die u kunt doen om uw blaas en darmen gezond te houden en incontinentie- en continentieproblemen te voorkomen. Er zijn echter enkele gezondheidsproblemen en levensgebeurtenissen waardoor u een verhoogd risico loopt op het ontwikkelen van urinaire of fecale incontinentie.

Faecale incontinentie (slechte darmcontrole) komt vaker voor dan mensen denken - treft ongeveer 1 op de 20 Australiërs. Hoewel incontinentie- en continentieproblemen een aanzienlijke invloed hebben op de kwaliteit van leven van een persoon, zoeken veel mensen geen hulp. Urine-incontinentie (slechte controle van de blaas) is een veel voorkomende aandoening bij 1 op de 3 vrouwen, 1 op de 10 mannen en 1 op de 5 kinderen in Australië. Ongeveer 33 miljoen hebben een overactieve blaas (ook bekend als OAB) die symptomen van urgentie, frequentie en met of zonder aandrangincontinentie vertegenwoordigt.

Naarmate de prostaatklier groter wordt, oefent deze druk uit op de urethra en veroorzaakt manspecifieke incontinentiesymptomen van urgentie, frequentie, aarzeling en overbelasting. De National Continence Hulplijn wordt bemand door verpleegkundige continentiespecialisten die gratis en vertrouwelijke informatie, advies en ondersteuning bieden. Mannen lopen minder risico op incontinentie en blaasproblemen dan vrouwen, maar met de leeftijd ontwikkelen velen problemen die verband houden met een vergrote prostaat, genaamd goedaardige prostaathyperplasie (BPH). Als u denkt dat u een continentieprobleem heeft, is de eerste stap om met uw huisarts te praten of contact op te nemen met de National Continence Helpline op 1800 33 00 66.Continentiezorg heeft betrekking op het helpen van een persoon om zijn blaas- of darmfuncties onder controle te houden, door middel van tips over hoe u de blaas gezond kunt houden, continentiebeoordeling, het identificeren van een geschikte behandelingskuur, indien nodig, en emotionele steun en advies.

Meer dan vier miljoen Australiërs ervaren regelmatig lekkage uit de blaas en darmen (incontinentie). Het voordeel van het gebruik van incontinentieproducten is dat het oppervlak zich het dichtst bij de urethrale opening bevindt, die zich boven de vaginale opening bevindt. Wanneer de spieren in en rond de blaas niet werken zoals ze zouden moeten, kan urine lekken, wat resulteert in urine-incontinentie.